جمعه 05 تیر 1405

flag
پیشخوان ارباب رجوع (ثبت و پیگیری مکاتبات) ثبت نام متقاضیان شغل مسئول فنی
  • 1395/04/14 - 12:00
  • تعداد بازدید: 402
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

بیماری های قابل انتقال از دام به انسان را بشناسید

رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری‌های دامی اداره کل دامپزشکی کرمانشاه گفت: نیمی از عوامل بیماری‌زایی که شناخته شده از دام به انسان منتقل می‌شود.

به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه، دکتر مجید همتی به مناسبت روز ملی "مبارزه با بیماری‌های مشترک بین انسان و دام" در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه کرمانشاه، اظهار کرد: حدود 1700 نوع عامل بیماری‌زا در دنیا شناسایی شده که از این تعداد حدود 800 مورد از دام به انسان منتقل می‌شود.



وی ادامه داد: این شرایط بیماری‌های مشترک بین انسان و دام و مقابله با آنها را بسیار مهم کرده است.



رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی اداره کل دامپزشکی کرمانشاه تب مالت، تب خونریزی دهنده کریمه کنگو، هاری، کیست هیداتید، سیاه زخم و آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان را از مهمترین بیماری‌های مشترک بین انسان و دام دانست که هر ساله برای مقابله با آنها اقداماتی از سوی دامپزشکی انجام می‌شود.



بیش از 600 هزار راس دام علیه بروسلوز واکسینه می‌شوند



همتی بروسلوز یا تب مالت را یکی از مهمترین بیماری‌های مشترک بین انسان و دام اعلام کرد که هر ساله مقابله با آن از سوی دامپزشکی انجام می‌شود و امسال هم در کرمانشاه 500 هزار راس دام سبک و 120 هزار راس دام سنگین علیه این بیماری واکسینه خواهند شد.



به گفته این مسئول، واکسیناسیون علیه این بیماری از اوایل تیر آغاز شده و تا شهریور ادامه دارد.



وی تاکید کرد: علاوه بر واکسیناسیون، انجام تست و کشتار در دامداری‌های صنعتی استان نیز انجام می‌شود و دام‌هایی که آلوده باشند کشتار و غرامت آنها به دامدار پرداخت می‌شود.



رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی اداره کل دامپزشکی کرمانشاه عنوان کرد: پیگیری برای تامین اعتبار اجرای تست و کشتار در دامداری‌های سنتی هم در دست انجام است.



مهمترین راه مقابله با تب خونریزی دهنده کریمه کنگو سمپاشی است



همتی تب خونریزی دهنده کریمه کنگو را نیز بیماری مهم دیگر مشترک بین انسان و دام اعلام کرد که چون عامل انتقال آن کنه است، سمپاشی مهمترین راه پیشگیری از این بیماری می‌باشد.



وی از توزیع هفت هزار لیتر سم رایگان در استان طی سال گذشته خبر داد و خاطرنشان کرد: امسال نیز تاکنون حدود پنج هزار لیتر سم رایگان جهت سمپاشی  بدن و جایگاه نگهداری دام‌ها در مناطق مرزی، مناطق گرمسیر و روستاهای دوردست و محروم و دام­های عشایری مصرف شده است.



رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی اداره کل دامپزشکی کرمانشاه یادآوری کرد: این میزان سم اصلا کافی نیست و خود دامداران نیز باید نسبت به تهیه سم که قیمت بالایی هم ندارد اقدام و دام­ها و جایگاه نگهداری دام را زیر نظر کارشناسان دامپزشکی بطور مرتب سمپاشی نمایند.



همتی ادامه داد: بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو به راحتی از طریق کشتارهای خیابانی و گوشت غیرمجاز به انسان منتقل می‌شود و شهروندان بایستی حتما گوشت را از مراکز عرضه مجاز که تحت نظارت دامپزشکی هستند و گوشت آنها از طریق کشتارگاه تامین می­شود خرید نمایند.



سیاه زخم کنترل شده است



وی اشاره‌ای هم به بیماری سیاه زخم داشت و عنوان کرد: با تلاش‌هایی که طی سال‌های اخیر انجام شده این بیماری در کرمانشاه کنترل شده است.



به گفته این مسئول، با این وجود کار واکسیناسیون علیه بیماری سیاه زخم به صورت هدفمند و در مناطقی که طی 10 سال اخیر کانون حیوانی و یا انسانی بیماری را داشته‌اند، انجام می‌شود.



رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی اداره کل دامپزشکی کرمانشاه اظهار کرد: سالانه 600 تا 700 هزار راس دام سبک و حدود 30 هزار دام سنگین در استان علیه سیاه زخم واکسینه می‌شود.



همتی گفت: امسال هم تاکنون 80 درصد کار واکسیناسیون انجام شده است.



16 هزار قلاده سگ علیه هاری واکسینه می‌شوند



وی در خصوص بیماری هاری نیز اظهار کرد: برای مقابله با هاری برنامه جهانی وجود دارد، چون این بیماری مرگ را نیز در پی دارد.



رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی اداره کل دامپزشکی کرمانشاه با بیان اینکه در سال‌های گذشته سالانه یازده هزار قلاده سگ در استان علیه هاری واکسینه می‌شدند، ادامه داد: این تعداد را سال گذشته به 16 هزار قلاده رساندیم.



همتی پیش‌بینی کرد، در سال جاری نیز معادل همین تعداد قلاده سگ، در استان علیه هاری واکسینه شوند.



وی عنوان کرد: مسئله مهم در مورد هاری انتقال آن از حیات وحش است که سهم بسیار بیشتری نسبت به حیوانات خانگی دارد و محیط زیست باید اقدامات لازم را در این خصوص از جمله دیده­وری و مراقبت و همچنین ارائه راهکارهایی برای انجام واکسیناسیون در حیات وحش را داشته باشد.



کیست هیداتید کشنده است



رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی اداره کل دامپزشکی کرمانشاه کیست هداتید را نیز بیماری کشنده دانست که عامل آن یک نوع انگل است و به راحتی از طریق سبزیجات و گوشت آلوده به انسان منتقل می‌شود و در صورت ابتلا انسان به این بیماری، مشکلات زیادی و حتی مرگ را به دنبال دارد.



همتی گفت: انگل این بیماری نوعی کرم به اندازه حدود یک سانتی­متر است که دردستگاه گوارش سگ رشد می‌کند و تخم آن اگر با مدفوع سگ دفع شود و وارد سبزی و علوفه شود، می‌تواند به انسان و دام منتقل گردد.



وی استفاده از داروی ضد انگل "درونسیت" برای از بین بردن این انگل در بدن سگ را راهی برای مقابله با این بیماری دانست که افراد باید برای سگ های خانگی و سگ‌های گله از آن استفاده کنند و در زمان استفاده از دارو، با توجه به اینکه مدفوع حیوان  درمان شده حاوی مقدار زیادی تخم انگل است لذا بایستی حیوان را به مدت حداقل 48 ساعت در محلی محصور و مدفوع آن را جمع آوری نموده و بسوزانند.

رعایت نظافت و بهداشت عمومی و شستشوی صحیح سبزیجات و همچنین خرید گوشت از مراکز عرضه مجاز و تحت نظارت دامپزشکی از دیگر راههای کنترل این بیماری است.



کشتارغیرمجاز عامل اصلی همه بیماری‌های مشترک



در پایان، رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی اداره کل دامپزشکی کرمانشاه، کشتارهای غیرمجاز و خیابانی و مصرف گوشت­هایی که از این طریق استحصال می­شوند را مهمترین عامل در انتقال اکثر بیماری‌های مشترک انسان ودام دانست.



همتی از مردم خواست گوشت مورد نیاز خانوار را از مراکز معتبر و دارای مجوز دامپزشکی تهیه کنند که نظارت­های بهداشتی لازم بر آن انجام شده باشد.



  • گروه خبری:
  • کد خبر : 205572
کلمات کلیدی

نظرات

Comments Counts : 0

Leave a Comments

تنظیمات قالب
گفتگوی آنلاین

سامانه گفتگوی آنلاین سازمان دامپزشکی کشور