• 1403/04/19 - 09:58
  • تعداد بازدید: 269
  • زمان مطالعه : 17 دقیقه

گزارش اجرای «سند ملی توسعه علوم و فناوری نانو و برنامه توسعه فناوری‌های میکرو» در سال ۱۴۰۲ منتشر شد

سند ملی توسعه علوم و فناوری نانو در آبان‌ماه سال ۱۴۰۱ به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده است. ستاد توسعه فناوری‌های نانو و میکرو گزارش اجرای این سند در سال ۱۴۰۲ را در قالب ۶ فصل منتشر کرد. این گزارش به تشریح اقدامات صورت‌گرفته در راستای اهداف کلان، راهبردها، اقدامات ملی و حوزه‌های اولویت‌دار تعریف‌شده در این سند پرداخته است.

در فصل نخست از این گزارش به «وضعیت دستیابی به اهداف کلان توسعه فناوری نانو در ایران» پرداخته شده است. بر اساس این فصل از گزارش، در زمینه «حفظ جایگاه علمی و ارتقای اقتدار کشور در علم و فناوری نانو»، در سال ۲۰۲۳ میلادی، ۱۱۱۷۹ مقاله مرتبط با فناوری نانو توسط محققان ایرانی در WoS نمایه شده است. این تعداد معادل ۴٫۶ درصد از کل مقالات نانو منتشرشده و ۱۸٫۹ درصد از کل مقالات علمی منتشر شده ایران در WoS است. بدین‌ترتیب ایران در رتبه پنجم جهان از نظر تعداد مقالات نانو قرار گرفته است. ۳۲٫۶ درصد از مقالات نانو ایران در این سال به صورت مشترک با کشورهای دیگر بوده است. ایران در سال ۲۰۲۲ در رتبه بیستم در جهان از لحاظ سرانه مقاله نانو به جمعیت قرار گرفته است. همچنین در همین سال، ایران در رتبه اول جهان از لحاظ تعداد مقاله به ازای مقدار GDP بر اساس نرخ برابری قدرت پول (PPP) قرار گرفته است. در سال ۲۰۲۳ دانشگاه‌های تهران، علم و صنعت و تبریز، در رتبه های اول تا سوم در بین دانشگاه‌های ایران از نظر تعداد مقاله نانو قرار داشته‌اند. بر اساس معیارهای فدراسیون سرآمدان علمی ایران، جمعاً ۹۷ مقاله نانو ایران در فهرست مجلات برتر علمی جهان در سال ۲۰۲۳ قرار داشته است. در همین سال، ۴۲۳۵ مقاله نانو ایران در مجلات Q۱ نمایه شده‌اند و رتبه ایران از این نظر در جهان هفتم بوده است. همچنین در شاخص h در ۵ سال منتهی به ۲۰۲۳ (h-index پنج ساله)، رتبه جهانی ایران یازدهم بوده است. ایران در سال ۲۰۲۳ تعداد ۸ پتنت نانو در دفتر ثبت پتنت آمریکا (USPTO) ثبت کرده است و بدین‌ترتیب، تعداد کل اختراعات نانو ایران در دفاتر ثبت پتنت آمریکا و اروپا به ۳۵۴ اختراع (۱۷ درصد از کل پتنت های ثبت شده ایران و ۰٫۱۳ پتنت نانو در ازای هر ۱۰۰ مقاله) رسیده است.

ستاد نانو در راستای «ارتقای نوآوری بر پایه فناوری‌های بدیع با اثرگذاری اقتصادی و اجتماعی بالا»، از توسعه ۷ محصول نانو با نوآوری جهانی و ویژگی‌ها و دستاوردهای منحصر به فرد حمایت کرده است. این ۷ محصول عبارتند از: «سیستم خنثی‌سازی کاستیک مستعمل با تماس دهندۀ غشایی»، «کیت تشخیص سریع سرطان روده»، «جداکننده باتری لیتیوم-یون»، «سامانه تولید بوروفین با قابلیت انتقال و تست»، «آلوپلاستیک استخوانی ترمیم‌کننده بافت‌های استخوانی»، «حسگر پوشیدنی هوشمند تشخیص و پایش زردی نوزادان» و «هیدروکسید آلومینیوم شفاف نانوساختار».

در راستای «ارتقای صنایع موجود با بهره‌گیری از فناوری نانو»، در سال ۱۴۰۱ حجم فروش بازار فناوری نانوی ایران با حجم فروش ۳۰۳۷۹۵ میلیارد ریال(معادل با ۱۱۲۵ میلیون دلار) نسبت به سال ۱۴۰۰ رشد ۵۰ درصدی داشته است. بازار فناوری نانو ایران در چهار سال منتهی به سال ۱۴۰۱ به طور متوسط ۵۰٫۸ درصد رشد فراتر از تورم داشته است. از حجم بازار فناوری نانو ایران در سال ۱۴۰۱، صادرات سهمی معادل با ۶٫۳ درصد (۶۹ میلیون دلار) و فروش داخلی سهمی معادل با ۹۳٫۷ درصد را به خود اختصاص داده است. بازار فناوری نانو طبق تعریفی که در استانداردهای بین‌المللی به آن اشاره شده، به سه بخش «بازار کالای فناوری نانو»، «بازار تجهیزات فناوری نانو» و «بازار خدمات فناوری نانو» تقسیم شده است. بر این اساس، بازار تجهیزات فناوری نانو ایران علی‌رغم آنکه در سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۳۹۹ رشد خوبی نسبت به سال‌های قبل داشته، اما در سال ۱۴۰۱ با ۲۲۲۸ میلیارد ریال فروش، افت ۱۶ درصدی نسبت به سال گذشته داشته است. این در حالی است که در همین سال بازار خدمات فناوری نانو ایران با ۵۳۶۳ میلیارد ریال فروش شاهد بیش از ۱۵۰ درصد رشد نسبت به سال گذشته بوده است. در سال ۱۴۰۱ در بازار محصولات فناوری نانو ایران، از بین حوزه‌های صنعتی مختلف صنعت ساخت‌وساز با سهم ۴۸ درصد و از بین انواع فناوری در حوزه نانو فناوری نانوپوشش با سهم ۵۷ درصد در رتبه نخست بازار محصولات نانو قرار داشته‌اند.  گفتنی است در سال ۱۴۰۱ جمعاً ً ۳۸۵ شرکت در زمینه تولید محصولات، تجهیزات و خدمات حوزه فناوری نانو در ایران فعالیت داشته و ۸۵ درصد از حجم بازار فناوری نانوی ایران در اختیار ۶۹ شرکت اول بوده است. از بین انواع فناوری در حوزه نانو، بیشترین تعداد شرکت‌های فناوری نانوی ایران در حوزه‌های نانوپوشش، نانومواد و نانوکامپوزیت فعالیت داشته‌اند. در زمینه «صادرات پایدار و ارتقای نشان ساخت ایران محصولات نانو در بازارهای منطقه‌ای و جهانی»، میزان صادرات محصولات نانو از سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ افزایش بیش از سه برابری داشته است، این در حالی است که سهم صادرات از کل بازار در این بازه زمانی ثابت مانده است. بدین‌ترتیب در سال ۱۴۰۱ حجم صادرات محصولات فناوری نانو ساخت ایران به ۶۹٫۱ میلیون دلار رسید. گفتنی است در این سال ۵۰ کشور مقصد صادراتی محصولات نانو ایران بوده‌اند و کشورهای عراق، افغانستان و روسیه در رتبه‌های اول تا سوم بین این مقاصد از نظر ارزش صادرات قرار داشته‌اند.

ستاد نانو در راستای «ارتقای اثرگذاری فناوری نانو در بهبود کیفیت زندگی و اثرگذاری اجتماعی»، از ۷ محصول صنعتی با اثرات اقتصادی و اجتماعی بالا حمایت کرده است. این ۷ محصول عبارتند از: «نانوداروها»، «دستگاه تشخیص سرطان»، «کاتالیست‌های نانوساختار»، «پکرها و پلاگ‌های متورم‌شونده چاه‌های نفت و گاز»، «سامانه‌های ژنراتور نانوحباب»، «رنگ‌های نانو مورد استفاده در صنایع هوایی» و «پوشش‌های نانوساختار پره‌های کمپرسور هوایی».

در فصل دوم، گزارش اجرای ۷ راهبرد و ۲۲ اقدام ملی در سال ۱۴۰۲ ارائه شده است. بر اساس آنچه ذیل راهبرد ۱، یعنی «ترویج و فرهنگ‌سازی برای افزایش مشارکت ذی‌نفعان در توسعه و به‌کارگیری فناوری نانو» تشریح شده، ستاد نانو در راستای رصد و ارزیابی فعالیت‌های ترویجی و حمایت از تولید و انتشار محتوا در رسانه‌ها در سال ۱۴۰۲، به انتشار ۴ شماره از فصلنامه فناوری نانو، ۱۴۰۰ خبر و گزارش خبری در سایت ستاد نانو، بیش از ۱۴۰۰ مطلب در کانال ستاد نانو در پیام‌رسان‌های بله و تلگرام و بیش از ۹۷۰ محتوای ویژه شبکه‌های اجتماعی پرداخته است. انتشار محتوای مرتبط با فناوری نانو به میزان ۶۶۱۴ دقیقه در تلویزیون، ۷۱۶۶ دقیقه در رادیو، ۱۱۴۰ مطلب در روزنامه‌ها و ۷۸۰۰ مطلب در خبرگزاری‌ها از دیگر اقدامات ستاد نانو در این راستا در سال ۱۴۰۲ بوده است. ستاد نانو در این سال به بیش از ۳۲۸ درخواست رسانه‌ای از سوی خبرنگاران رسانه‌های عمومی پاسخ داده است. برگزاری نهمین جشنواره «نانو و رسانه» از دیگر اقدامات ستاد نانو در سال ۱۴۰۲ بوده است.

ارتقای آموزش عمومی فناوری نانو برای دانش‌آموزان و دانشجویان، محور دیگر ترویج فناوری نانو در راهبرد ۱ بوده است. برگزاری چهاردهمین المپیاد دانش‌آموزی علوم و فناوری نانو با شرکت ۴۰۹۲ دانش‌آموز، آموزش حدود ۱۰۰ هزار دانش‌آموز در شبکه آزمایشگاه‌های دانش‌آموزی توانا و برگزاری مسابقات «نیلوفر آبی»، «ماهر»، «سازه‌های شگفت‌انگیز» و «ستون تصفیه آب» به منظور ترغیب دبیران و دانش‌آموزان به فعالیت آزمایشگاهی از جمله اقدامات ستاد نانو در سال ۱۴۰۲ در حوزه ترویج دانش‌آموزی فناوری نانو بوده است. در مجموع ستاد نانو در سال ۱۴۰۲ از برگزاری ۴۵۶ رویداد آموزشی و ترویجی فناوری نانو در حوزه دانش‌آموزی و آموزش ۸۸۱۶۸ نفر در این رویدادها حمایت کرده است. در حوزه ترویج دانشجویی فناوری نانو، ستاد نانو در سال ۱۴۰۲ از برگزاری ۱۱۶ کارگاه آموزشی فناوری نانو و ایجاد زمینه آشنایی ۸۹۹۵ نفر با فناوری نانو و کاربردهای آن و مفاهیم اولیۀ کسب‌وکار حمایت کرده است. برگزاری هفته نانو با برگزاری ۵۵ رویداد و آموزش بیش از ۴۰۰۰ نفر، برگزاری دهمین دوره توان‌افزایی مروجان فناوری نانو، برگزاری نوزدهمین و بیستمین آزمون توانمندی تدریس و عضویت ۲۵ مدرس جدید در شبکه مدرسان فناوری نانو، برگزاری برنامۀ سخنرانی نانویی در دو نوبت، تداوم فعالیت وبگاه آموزش فناوری نانو، برگزاری دوازدهمین مسابقه ملی فناوری نانو با شرکت ۵۳۹۵ نفر، برگزاری ششمین دورۀ نانواستارت آپ با مشارکت ۵۶۰ طرح و راهبری ۴۲ طرح پذیرش‌شده و همچنین برگزاری جشنواره دانشجویی بنیاد آموزش فناوری نانو، اقداماتی بوده است که ستاد نانو در سال ۱۴۰۲ در راستای ترویج دانشجویی فناوری نانو انجام داده است.

«ترویج صنعتی فناوری نانو و آشناسازی صنایع کشور با کاربردهای فناوری نانو» آخرین محور اقدامات ترویجی در راهبرد ۱ است. از جمله اقدامات ستاد نانو در این راستا می‌توان به تدوین و انتشار ویرایش هشتم مجموعه کتب مرجع محصولات فناوری نانو ساخت ایران در قالب ۲ جلد، انتشار ۲۲ عنوان از مجموعه ویدئوهای رسانه نانو و صنعت، انتشار ۶ عنوان گزارش صنعتی، اقتصادی و فناورانه، برگزاری ۶ رویداد ترویج صنعتی فناوری نانو در شهرک های صنعتی، برگزاری ۱۵ تور حضوری و مجازی صنعتی و تخصصی، برگزاری چهارمین رویداد تریبون نانو و صنعت، برگزاری ۵ دورۀ صنعتی فناوری نانو، برگزاری ۳۶۲ جلسه و سمینار ترویج صنعتی فناوری نانو در سازمان‌ها و شرکت‌های صنعتی، حضور کارگزاران بخش ترویج صنعتی فناوری نانو در ۸۶ نمایشگاه صنعتی و دریافت بیش از ۸۰ تقاضای صنعتی مرتبط با فناوری نانو در قالب رویدادهای ترویج صنعتی اشاره کرد.

راهبرد ۲ از فصل دوم به «ارتقای کیفیت علمی و پرورش سرمایه‌های انسانی کارآمد متناسب با نیازهای آتی جامعه علمی، فناوری و صنعتی نانو» پرداخته است. ستاد نانو در سال ۱۴۰۲ به منظور حمایت از محققان فناوری نانو و تشویق انتشارات علمی باکیفیت، ۱۷۸۰ درخواست حمایت تشویقی از فعالیت‌های پژوهشی را تایید کرده و به میزان ۳۸۱۰۲ میلیون ریال از آن‌ها حمایت کرده است. حمایت از ۷۹۸ مقاله، ارائه خدمات به ۶ نشریه علمی و حمایت از ۱۶ محقق و فناور در برنامۀ «همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور»، از دیگر اقدمات ستاد نانو در این زمینه بوده است. ستاد نانو در سال ۱۴۰۲ در زمینه تشویق تحقیقات دانشگاهی و جهت‌دهی به پایان‌نامه‌های دانشجویی، جمعاً از ۵۳۷ پیشنهاده، ۴۹۴ پایان‌نامه و ۲۷ دستاورد/نمونه اولیه پایان‌نامه دکتری حمایت کرده است. همچنین در همین سال و در راستای حمایت از برنامه‌های توانمندسازی دانش‌آموختگان، فرآیند توانمندسازی محققان فناوری نانو در ۸ نوبت و با حضور ۶۳۱ دانشجو به صورت برخط برگزار شده و ۴۲ دانشجو در مشاوره توسعه فردی و ۲۷۸ دانشجو در مشاوره توسعه محصول شرکت کرده‌اند.

«ارتقای توان نوآوری تخصصی و عمومی مبتنی بر فناوری‌های بدیع نانو» موضوع اصلی راهبرد ۳ از فصل دوم است. ستاد نانو در سال ۱۴۰۲ در راستای حمایت از توسعه و تجاری‌سازی طرح‌های نوآورانه و توانمندسازی کسب‌وکارهای نوپای فناوری نانو، به برگزاری ۸ دوره اعتبارسنجی مدل کسب‌وکارهای نوپای نانو برای ۱۱۲ تیم، همکاری با ۴ مرکز توسعه کسب‌وکار برای انتشار فراخوان تخصصی، حمایت از ۴۴ طرح در برنامه بنیان‌گذاری، انتخاب ۱۶ شرکت دارای گواهینامه نانومقیاس آزمایشی برای ورود به برنامه صنعتی‌سازی در مرکز آیکن و شناسایی و تأمین مالی ۱۴ طرح صنعتی‌سازی در این مرکز پرداخته است. در راستای حمایت از فناوران مستعد و استخراج نظام‌مند نوآوری‌های منتخب در سال ۱۴۰۲، شناسایی و ارزیابی فناوری‌های تحول‌آفرین و نوظهور در حوزه‌های کوانتوم، چاپ زیستی سه بعدی، شخصی‌سازی درمان و هوش مصنوعی، حمایت ویژه از ۶۰ طرح با موضوعات منتخب، حمایت از ۵۸ فناور فعال در زمینۀ توسعه محصولات بدیع در حوزه نانو، رصد فناوری‌های نوظهور نانو در حوزۀ ساخت‌وساز و همچنین ارزیابی ظرفیت ورود ۳۰۰ تیم کسب‌وکارهای نوآورانه به فضای بین‌الملل توسط ستاد نانو انجام شده است. در راستای توسعه سکوهای تخصصی تولید نیمه‌صنعتی، ۱۲ تیم در سال ۱۴۰۲ در مرکز آیکن مستقر بوده‌اند. توسعه و تجهیز زیرساخت‌های سکوهای نیمه صنعتی و صنعتی، تعمیر و نگهداری زیرساخت آزمایشگاه عمومی، راه‌اندازی آزمایشگاه زیستی و برگزاری کارگاه‌های تئوری و عملی تخصصی از جمله اقدامات مرکز آیکن در سال ۱۴۰۲ بوده است. تا پایان سال ۱۴۰۲ جمعاً ۸۶ آزمایشگاه متعلق به نهادهای مختلف عضو شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو بوده‌اند. ثبت و به اشتراک گذاشتن ۳۱۳۱ دستگاه آزمایشگاهی، حمایت از توسعه خدمات و خرید تجهیزات جدید آزمایشگاهی در ۱۰ آزمایشگاه و تعمیر و نگهداری تجهیزات موجود در ۱۸ آزمایشگاه، برخی از اقدامات شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو در سال ۱۴۰۲ بوده است. مؤسسه خدمات فناوری تا بازار نیز در سال ۱۴۰۲ جمعا ۱۵۵۱ خدمت/حمایت به ارزش حدود ۱۰۰ میلیارد ریال به ۳۰۸ شرکت نانو دارای گواهی‌نامه نانومقیاس ارائه کرده است.

راهبرد ۴ از فصل دوم گزارش به موضوع «ارتقای دانش‌بنیان صنایع موجود بر پایه فناوری نانو» پرداخته است. ستاد نانو در سال ۱۴۰۲ از اجرای ۳۴ طرح توسعه کاربرد فناوری نانو در راستای رفع نیازها و چالش‌ها در حوزه‌های صنعتی گوناگون حمایت کرده و با هدف شناسایی فناور به منظور رفع نیازهای صنعتی در برنامه اینوتن، ۶ چالش برگزار کرده است. حمایت از ۵۱ طرح تحقیق و توسعه درون‌زا در شرکت‌های صنعتی بزرگ و متوسط، جذب حمایت صندوق‌های پژوهش و توسعه فناوری و منابع دولتی و خصوصی در راستای تسهیل تأمین مالی شرکت‌ها و برنامه‌های توسعه فناوری نانو از دیگر اقدامات ستاد نانو در این زمینه بوده است. در راستای توسعه شبکه تبادل فناوری نانو ستاد نانو در سال ۱۴۰۲ ستاد نانو علاوه بر جذب ۷ کارگزار جدید در این شبکه، ۵ رویداد فناورانه به صورت برخط با حضور ۵۵ کارگزار در این شبکه برگزار کرده و از ۵۸ طرح صنعتی در شبکه تبادل فناوری نانو حمایت کرده است. اعطای گواهی ارتباط با نانو به ۱۷ تجهیز، حمایت از ساخت و توسعه کاربرد ۱۸ نوع از تجهیزات و ماشین‌آلات صنعتی فناوری نانو و ارائه ۱۸۱ خدمت مرتبط با تجاری‌سازی به ۳۴ شرکت تجهیزات‌ساز، اقداماتی بوده است که ستاد نانو به منظور حمایت از ساخت تجهیزات و ماشین‌آلات صنعتی فناوری نانو در سال ۱۴۰۲ انجام داده است.

«توسعه و مدیریت بازار محصولات نانو در سطح ملی، منطقه و جهانی» موضوع محوری راهبرد ۵ در فصل دوم گزارش است. ستاد نانو در سال ۱۴۰۲ در این راستا ۱۵۵۱ خدمت/حمایت به ارزش حدود ۱۰۰ میلیارد ریال به ۳۰۸ شرکت فناوری نانو ارائه کرده است. حمایت ۶۳ میلیارد ریالی از ۲۷۳ درخواست مرتبط با حضور در انواع نمایشگاه‌های داخلی و خارجی، تهیه ۷ گزارش رصد و تحلیل بازار، حمایت از ۱۲ درخواست اخذ گواهینامه‌های مورد نیاز شرکت‌های نانو، ارائه ۳۷۵ مشاوره تخصصی به شرکت‌های نانو و انجام نزدیک به ۵۰۰۰ مورد پشتیبانی و ۸۰۰ مورد تسهیل‌گری استفاده از خدمات در برنامه «مدار» از دیگر اقدامات ستاد نانو بوده است. همچنین ستاد نانو در سال ۱۴۰۲ به منظور تسهیل ورود محصولات نانو به بازار صادراتی، نشست‌های متعددی با نمایندگان کشورهای خارجی برگزار کرده و از سفر شرکت‌های منتخب دانش‌بنیان ایرانی به برزیل برای حضور در نمایشگاه Hospitalar ۲۰۲۳ و ژاپن برای شرکت در نمایشگاه Nanotech ۲۰۲۴ حمایت کرده است.

راهبرد ۶ از فصل دوم گزارش «تدوین استانداردهای ملی و بین‌المللی و مقررات مرتبط با کیفیت محصولات و ایمنی فناوری نانو» می‌پردازد. ستاد نانو در سال ۱۴۰۲ جمعاً به ۳۵۱ محصول گواهینامه نانومقیاس و به ۴۰ محصول تأییدیه آزمایشی اعطا کرده است و تعداد تجهیزات دارای گواهینامه ارتباط با نانو در این سال به ۷۱ تجهیز رسیده است. در مجموع ۳۷۱ شرکت فناوری نانو (شرکت‌های دارای گواهینامه نانومقیاس و شرکت‌های دارای گواهینامه ارتباط با نانو) تا پایان سال ۱۴۰۲ مشغول فعالیت بوده‌اند. در سال ۱۴۰۲ دستورالعمل جدید اعطای نشان ملی نانونماد از طرف سازمان ملی استاندارد ایران به کلیه ادارات کل استاندارد استان‌ها ابلاغ شده است. ستاد نانو در راستای مشارکت در تدوین استانداردهای ملی و بین‌المللی فناوری نانو در سال ۱۴۰۲ تعداد ۱۷ استاندارد ملی فناوری نانو جدید را تدوین و به تصویب سازمان ملی استاندارد رسانده، ۴۴ سند پیش‌نویس استاندارد ارسال شده توسط سازمان ایزو را بررسی کرده و ۳۷۱ نظر تخصصی را به عنوان نظر ایران برای این سازمان ارسال نموده است. همچنین ۲ استاندارد بین‌المللی که قبلاً توسط جمهوری اسلامی ایران به سازمان ایزو پیشنهاد شده و مورد تصویب اولیه قرار گرفته بود منتشر شده ۱ استاندارد در مرحله چاپ قرار گرفته است. ستاد نانو در سال ۱۴۰۲ در راستای مدیریت جنبه‌های اخلاقی و ایمنی فناوری نانو و ترویج و آموزش استاندارد و ایمنی در حوزه فناوری نانو، علاوه بر ۱۱ دوره آموزشی برای ۳۷۷ شرکت‌کننده، نشست‌های تخصصی و کارگاه‌های متعددی در خصوص تدوین استانداردهای ملی و بین‌المللی فناوری نانو در حوزه‌های مختلف صنعتی برگزار کرده است.

راهبرد ۷ به «ارتقای همکاری‌ها و تعاملات بین‌المللی در حوزه فناوری نانو» پرداخته است. علاوه بر به‌روزرسانی سایت انگلیسی ستاد نانو، فراهم کردن مقدمات برگزاری دومین المپیاد بین‌المللی نانو (INO)، حضور نمایندگان ایران در نشست تجاری سالانه مجمع آسیایی نانو (ANF) در ژاپن، برگزاری دومین نشست کمیته راهبری شبکه نانوفناوری (ECONANO) با میزبانی ایران، برگزاری جلسه دوره‌ای بخش صنعت و کشاورزی شورای برنامه‌ریزی منطقه ای اکو (RPC) در دبیرخانه دائمی این نهاد با در تهران، برگزاری نشست‌های تخصصی با نمایندگان کشورهای مالزی، مکزیک، برونئی، عربستان و ازبکستان و فراهم کردن مقدمات بازدید نمایندگان بخش خصوصی و دولتی کشورهای روسیه، سوریه، فیلیپین، ونزوئلا، برزیل، نیکاراگوئه، عربستان و اندونزی و همچنین نماینده سازمان همکاری اقتصادی (ECO) از چهاردهمین نمایشگاه فناوری نانو نیز از جمله اقدامات ستاد نانو در این راستا در سال ۱۴۰۲ بوده است. همچنین ستاد نانو در این سال به منظور تقویت توانمندی محققان و مراکز علمی و فناوری برای توسعه همکاری‌های بین‌المللی، از برگزاری دوره‌های آموزشی کوتاه‌مدت اساتید توسط کارگزار ستاد نانو در کشورهای فیلیپین و اتیوپی حمایت کرده و با نشست‌هایی با نمایندگان کشورهای اندونزی، عمان و کوبا برگزار کرده است.

فصل سوم، به گزارش اجرای مأموریت‌های ویژه در حوزه‌های صنعتی اولویت‌دار که در سند ملی توسعه علوم و فناوری نانو به آن‌ها اشاره شده پرداخته است. ستاد نانو در این راستا در سال ۱۴۰۲ از ۱۰۶ پروژه مرتبط با مأموریت‌های ویژه (۴۲ % از کل پروژه‌های توسعه فناوری و محصول) حمایت کرده است. بدین‌ترتیب ستاد نانو در این سال، ۴۱۷۹۳۷ میلیون ریال به حمایت از پروژه‌های مأموریت‌گرا در قالب تسهیلات، کمک بلاعوض، و پژوهانه شبکه آزمایشگاهی اختصاص داده است.

با توجه به اینکه ذیل ماده ۶ این سند با تأکید بر وجود زیرساخت‌های مشترک فناوری‌های میکرو با فناوری‌های نانو به‌ویژه در زمینه توسعه و تجاری‌سازی، ستاد نانو موظف به تدوین برنامه‌های اختصاصی میکرو شد، برنامه توسعه و تجاری‌سازی فناوری‌های میکرو تدوین و اقدامات مختلفی در راستای اجرای آن صورت گرفت. ستاد نانو در سال ۱۴۰۲ علاوه بر حمایت از توسعه زنجیره ارزش فناوری ابزارهای تشخیص بر بالین، در زمینه توسعه زنجیره ارزش فناوری میکروالکترونیک و نیمه‌هادی‌ها نیز از توسعه فناوری میکرو در ۶ حوزه «تراشه و مدارهای مجتمع»، « الکترونیک چاپی»، «سامانه‌های پایش خودتوان»، «سلول‌های خورشیدی نانوساختار» و «باتری» حمایت کرده است.

فصل پنجم و ششم از این گزارش نیز به ترتیب به «سیاست گذاری پیشرفت فناوری نانو و ارزیابی برنامه‌ها و نهادها» و «ارزیابی شاخص‌ها و گزارش تأمین مالی برنامه پیشرفت فناوری نانو و میکرو» اختصاص یافته است.

 

گزارش اجرای «سند ملی توسعه علوم و فناوری نانو و برنامه توسعه فناوری‌های میکرو» را می‏توانید از اینجا دریافت کنید.

  • گروه خبری: کمیته فناوری نانو
  • کد خبر : 322327
کلمات کلیدی
nano کمیته فناوری نانو

nano کمیته فناوری نانو

نظرات

Comments Counts : 0

Leave a Comments

لینک کوتاه