• 1402/01/29 - 15:23
  • تعداد بازدید: 2080
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

بیماری هاری را جدی بگیرید!

هاری بیماری‌ عفونی، خطرناک، شدیداً کشنده و مشترک میان انسان و حیوان است.

به گزارش روابط عمومی شبکه دامپزشکی شهرستان خوسف، دکتر شریفی ریاست شبکه، ضمن هشدار نسبت به بروز بیماری هاری، اظهار داشته است که هاری بیماری‌ عفونی، خطرناک، شدیداً کشنده و مشترک میان انسان و حیوان است. این بیماری در بسیاری از کشورهای جهان وجود دارد و در ایران به شکل بومی یکی از مشکلات مهم بهداشت عمومی به شمار می‌رود. اکثر حیوانات خونگرم نسبت به این بیماری حساس هستند. ویروس هاری از راه گازگرفتن حیوانات مبتلا، به انسان و حیوان منتقل می‌شود. بزاق مبتلایان منبعی سرشار از ویروس بیماری است.

دوره کمـون( نهفتگی) هاری در انسـان حـدود ۲ تـا ۳ مـاه اسـت ولـی امکان دارد از چنـد روز تـا یـک سـال نیـز طـول بکشـد. دوره کمــون بــه مقــدار ویــروس وارد شــده از راه گازگرفتگــی، محـل گـزش و شـدت زخـم بسـتگی دارد.

علائم هاری در شروع بیماری در سگ‌ها شامل رفتار غیرطبیعی، اضطراب غیرعادی، افزایش تحریک پذیری، و بی اشتهایی است. در طی یک تا دو روز علائم تحریکی و اضطرابی افزایش می‌یابد. حیوان حالت تهاجمی به خود می‌گیرد و تمایل شدیدی به گازگرفتن اشیا، حیوانات و انسان از جمله صاحب خود دارد و اغلب خود را نیز گاز می‌گیرد و زخم‌های شدیدی در بدن ایجاد می‌کند. به علت بروز حالت فلجی در عضلات حلقی، بلع بزاق امکان‌پذیر نیست که منجر به افزایش ترشحات بزاقی و تغییر صدای حیوان می‌شود.

شکل آرام یا بی صدای بیماری با علائم فلجی مشخص می‌شود، مرحله تحریکی بسیار کوتاهی  دارد و گاهی اصلا ًوجود ندارد. حالت فلجی با عضلات سر و ناحیه گردن شروع می‌شود، عمل بلع مشکل صورت می‌گیرد به نحوی که صاحب حیوان به وجود جسم خارجی مانند استخوان در گلوی حیوان مشکوک می‌شود. فلجی عمومی به دست‌ها و پاها گسترش می‌یابد و در نهایت به مرگ حیوان منجر می‌شود.

از علائم بیماری هاری در انسان، سرفه، خستگی، تب، سردرد، بدن درد، سوزش در محل گاز گرفتگی، کاهش اشتها، احساس تهوع، درد عضلانی، گلو درد و حساسیت به صدا و نور است.

دکترشریفی در خصوص پیشگیری و مقابله با پیامدهای گاز گرفتگی گفته است: تمام افرادی که مورد گزش قرار می‌گیرند، باید برای انجام اقدامات پیشگیری از بیماری (شستن هر زخم به مدت ۲۰ دقیقه با آب پرفشار و صابون، ضدعفونی زخم‌ها، تزریق واکسن و سرم ضد هاری، تجویز آنتی بیوتیک لازم و سایر اقدامات براساس وضعیت گزش و فرد حیوان گزیده)، به نزدیک‌ترین مرکز خدمات جامع سلامت مراجعه کنند.

از مهم‌ترین راه‌های پیشگیری از هاری در انسان، پیشگیری و کنترل هاری در سگ‌ها از طریق واکسیناسیون آن‌هاست.

شریفی در پایان اظهار داشته است که با توجه به روند رو به افزایش حیوان گزیدگی و مبتلایان هاری در حیوان و انسان، مسئولین امر اعم از فرمانداری‌ها، بخشداری‌ها، شبکه‌های بهداشت و درمان، شهرداری‌ها، شبکه‌های دامپزشکی  و ... باید برنامه‌های کارآمد و عملی در ارتباط با واکسیناسیون سگ‌ها، کنترل و مدیریت سگ‌های ولگرد و روش‌های مناسب برای کنترل و واکسیناسیون وحوش حساس به بیماری را در دستور کار خود قرار دهند و مسئله را جدی بگیرند تا این بیماری و معضل بهداشتی – اقتصادی را به حداقل برسانند.

در این رابطه همچنین دکتر اسماعیلی، رئیس شبکه دامپزشکی فردوس، از حمله یک گربه شنی وحشی مبتلا به هاری به یکی از روستاییان که در حال انجام کار کشاورزی بوده است خبر داده و از دامداران خواسته  است با دیدن علایم بیماری هاری از جمله آبریزش، حالت تهاجمی و نعره‌ زدن یا برعکس، گوشه‌گیری و ترس از آب و نور، دویدن‌های بی‌هدف و حمله به اهالی، در اسرع وقت موضوع را برای پیگیری‌های بعدی به اداره دامپزشکی اطلاع دهند.

وی افزوده است کسانی که حیوانات خانگی مانند سگ و گربه در منزل دارند، هرچه سریع‌تر نسبت به واکسیناسیون حیوانات خود در برابر بیماری هاری (که لازم است هر سال تکرار شود) اقدام کنند.

  • گروه خبری: آموزش و ترویج,هشدار
  • کد خبر : 300248
کلمات کلیدی
tehrani تهرانی

tehrani تهرانی

نظرات

Comments Counts : 0

Leave a Comments

لینک کوتاه