بیماری تب برفکی؛ برگرفته از سایت OIE
ترجمه: دکتر محمد صفا –کارشناس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی
اداره کل دامپزشکی استان خراسان رضوی
اتیولوژی:
عامل بیماری ویروسی از خانواده picorna virus و از جنس Aphtho virus و دارای 7 سروتیپ شامل :A،O،C،SAT1،SAT2،SAT3 و ASIA1 می باشد که نسبت به همدیگرپوشش ایمنی ندارند.
بدلیل موتاسیون در ویروس های تب برفکی، صفات ارثی و میزبان انتخابی ، واریانت ها و سوش های جدید حادث می شود.
مقاومت ویروس به عوامل فیزیکی و شیمیایی:
· درجه حرارت : ویروس در درجه حرارت 50 درجه سانتیگراد غیر فعال می شود و در اثر حرارت دادن به گوشت تا 70 درجه سانتیگراد به مدت 30 دقیقه ویروس غیر فعال می گردد.
· PH : ویروس در PH کمتر از 6 و بالای 9 بسرعت غیر فعال می شود.
· ضد عفونی : موادی مانند هیدروکسید سدیم 2درصد ، کربنات سدیم 4 درصد ، اسید استیک 2 درصد ، پراکسی منوسولفات پتاسیم، سدیم کلراید 1 درصد،اسید سیتریک 2/0 درصد، کلرید سدیم 3 درصد، و کلرین دی اکسید باعث غیر فعال شدن ویروس می گردد. همچنین ترکیبات آمونیوم چهارظرفیتی و فنل ، بخصوص در صورت وجود مواد ارگانیک جهت ضد عفونی مورد استفاده قرار می گیرد.
· بقاء ویروس : ویروس در غدد لنفاوی و مغز استخوان در PH طبیعی زنده می ماند و لی در عضلات در PH کمتر از 6 متعاقب جمود نعشی لاشه، ویروس از بین می رود.در غدد لنفاوی و مغز استخوان فریز شده ویروس زنده می ماند.ویروس در شیر و محصولات لبنی پاستوریزه شده به روش کند ، زنده مانده ولی در پاستوریزاسیون با حرارت بالا از بین می رود. ویروس در محیط های خشک زنده مانده ولی در محیط های دارای مواد ارگانیک تحت رطوبت و و حرارت های بالا می تواند روزها و هفته ها زنده بماند و بیماریزایی خود را حفظ کند.در محیط و علوفه آلوده ، به شرط حرارت و PH مناسب ، ویروس میتواند تا مدت یک ماه زنده بماند.
اپیدمیولوژی :
ü یکی از مهمترین بیماری های واگیر دار دامی با عوارض بالای اقتصادی می باشد.
ü در حیوانات بالغ مرگ و میر پایین ولی در حیوانات نوزادو جوان بدلیل میوکاردیت تلفات بالا می باشد.
ü گاو میزبان اصلی است گرچه تعدادی از سویه ها در گوسفند و بز و خوک باعث تولید بیماری می شوند.
ü حیوانات وحشی به غیر از بوفالوی آفریقایی در آفریقا ویروس را نشان نمی دهند.
ü آهو در اثر تماس مستقیم و یا غیر مستقیم با حیوانات آلوده می تواند به بیماری مبتلا گردد.
میزبانان :
v کلیه دام های اهلی دارای شکاف درسم شامل گاو ، خوک ، گوسفند و بز، بوفالو .
v کلیه دام های وحشی دارای شکاف در سم مثل آهو ، بز کوهی ، خوک وحشی فیل ، زرافه و شترسانان .
v شتر ها در گذشته بطور طبیعی به بیماری مقاوم بوده اند ولی شتر لاما و بعضی از گونه های آفریقایی حساسیت ملایمی به بیماری پیدا کرده اند.
v بوفالوی آفریقایی غیر از گونه های وحشی در اپیدمیولوژی بیماری نقش دارند.
v سویه های ویروس تب برفکی که گاو را مبتلا می کنند ، از آهو و خوک جدا شده اند.
v جونده ای آمریکایی با جثه بزگ به نام کپی بوراس(capy boras) ، جوجه تیغی ، موش ، موش صحرایی ، خوکچه هندی و گورکن به بیماری حساس بوده و می توانند بطور تجربی به بیماری آلوده شوند.
روش های انتقال بیماری :
§ تماس مستثیم بین حیوانات مبتلا و حیوانات حساس
§ تماس مستقیم حیوانات حساس با ابزارهای آلوده ( دست ، چکمه و پاپوش آلوده، لباس و ماشین و سایر لوازم)
§ محصولات گوشتی آلوده
§ تغذیه نوزادان دام ها با شیر آلوده
§ تلقیح مصنوعی با اسپرم آلوده
§ استنشاق ذرات آلوده به ویروس در هوا
§ انتقال ویروس از طرق هوا بخصوص در نواحی معتدل (60 کیلومتر زمینی و 600 کیلومتر در دریا)
§ ماندگای ویروس تب برفکی در مجاری تنفسی انسان به مدت 24 تا 48 ساعت است، بنابراین بهتر است افرادی که با حیوان آلوده در تماس هستند مدت 3 تا 5 روز قرنطینه شوند.
§ در طی بروز بیماری به شکل فعال و جدی ، جهت کاهش بیماری بایستی نسبت به تعویض روزانه لباس و استحمام و استفاده از شامپو و قر قره کردن مایعات ( برای از بین رفتن ویروس در مجاری تنفسی و حلق) اقدام گردد.
منابع ویروس :
1. حیوانات مبتلا به تب برفکی و یا حیواناتی که در حالت کمون بیماری می باشند.
2. هوای تنفسی( خلط)، بزاق، شیر ، ودفوع و ادرار، شیر و اسپرم ( 4 روز قبل از بروز علائم کلینیکی آلوده می باشد).
3. گوشت و فرآورده های گوشتی که در ph بالای 6 نگهداری می شوند.
4. ناقلین شامل حیوانات بهبود یافته و حیوانات واکسینه شده بر علیه تب برفکی و حیوانات در معرض بیماری میتوانند ویروس تب برفکی را به مدت 28 روز در مجاری تنفسی و حلق نگهداری و انتقال دهند.
5. نسبت ناقلین در گاو بین 15 تا 50 درصد است .
6. گاوها به مدت 6 ماه و در جمعیت های کم تا مدت 3 سال میتوانند ناقل بیماری بمانند.
7. بوفالوهای اهلی ، گوسفند و بز بیشتر از چند ماه نمی توانند ناقل بمانند.
8. بوفالوهای آفریقایی بیشترین مدت ماندگاری ویروس سویه SAT را دارند بطوریکهاین مدت به 5 سال نیز میرسد.
9. آمار دقیق انتقال آلودگی از حیوانات آلوده به حیوانات حساس در اثر تماس با هم دقیق نبوده و مکانیسم آن ناشناخته است.
وقوع بیماری :
بیماری تب برفکی در قسمت هایی از آسیا ، آفریقا ، خاورمیانه و امریکای جنوبی اندمیک است (بیماری بشکل اسپورادیک در بعضی مناطق شیوع دارد) جدیدترین و جزعی ترین اطلاعات راجع به بیماری تب برفکی را میتوانید در سایت Worid animal health information (WAHID) واز طریق اتصال به بولتن های خبری OIE ملاحظه نمایید.
تشخیص بیماری :
دوره نهفته گی بیماری(کمون بیماری) بین 2 تا 14 روز می باشد.
ü تشخیص کلینیکی :
علائم کلینیکی نسبت به سویه ویروس ، سن ، نژاد ، گونه میزبان و درجه ایمنی میزبان متفاوت است . علائم بیماری از حالت خفیف یا پنهان تا شدید متفاوت است.میزان شیوع تا 100 درصد و میزان مرگ و میر در بالغین پایین(بین 1 تا 5 درصد) اما در گوساله ها ی جوان و بره و بزغاله ها و خوک های جوان بالای 20 درصد می باشد. در مواردی که بیماری تب برفکی با سایر بیماری همراه نباشد معمولا پس از 2 هفته بهبودی حاصل می شود.
الف- علائم کلینیکی در گاو :
o علائم کلینیکی در گاو : تب ، بی اشتهایی،لرزش،کاهش تولید شیر بمدت 2 تا 3 روز و متعاقب آن:
- صدای لب ها(ملچ ملوچ) ، سائیدن دندان ها (دندان قروچه) ، چرخیدن دور خود ، آبریزش از دهان ، لنگش ، لگد زدن ، پا به زمین زدن ، ضایعات تاولی(Aphithae) در کام ، لایه های سروزی بینی ، شکاف بین سم ها و ناحیه کرونری اطراف سم
- پاره شد تاول ها بعداز 24 ساعت و تشکیل زخم
- ممکن است تاول ها در ها در پستان ها نیز مشاهده گردد
o بهبودی معمولا بین 8 تا 15 روز از شروع علائم حادث می گردد
o عوارض و ضایعات در روی زبان، عفونی شدن تاول ها ، تغییر شکل سم ها ، ورم پستان ، کاهش شیر ماندگار، مایوکاردیت در قلب، سقط جنین ، کاهش وزن به مدت طولانی ، کاهش کنترل حرارت
o مرگ و میر نوزادان در اثر میوکاردیت در قلب
ب- علائم کلینیکی در گوسفند و بز :
o تب ، لنگش ، ضایعات دهانی(اکثرأ خفیف)
o ضایعات در اطراف سم ها و شکاف بین سم ها( که مانند ضایعات لثه ها ممکن است مشخص نباشد)
o کاهش شیر دهی ( شیر دهی بسختی) در گوسفند و بز در آینده ، مرگ بره بزغاله ها بدون علئم کلینیکی
عوارض و ضایعات :
¨ وزیکول یا تاول روی زبان، لثه ها، پایه دندان ها، کام ، لب ها، منخرین ، پوزه ، سرپستان ها ، پستان ، و همچنین ضایعات تاولی گرد بین سم ها
¨ زخم ارزیون در پرزهای شکمبه ، ترشحات خاکستری یا زرد رنگ در قلب بدلیل دژنراسیونو نکروز مایوکارد قلب در حیوانات جوان درهمه گونه ها ( قلب ببری یا Tiger heart )
تشخیص تفریقی از سایر بیماری ها :
غیر قابل تشخیص از نظر علائم کلینیکی مثل
ü وزیکولار دهانی(Vesicular stomatitis)
سایر تشخیص تفریقی ها:
ü طاعون گاوی( Riderpest)
ü بیماری موکوزی و یا اسهال ویروسی گاو(Bovine viral diarrhea and mucosal disease)
ü عفونت رینوتراکئیت گاوی(Infectious bovine rhinotracheitis)
ü بیماری زبان آبی(Bluetonge)
ü بیماری خونریزی منتشر شونده(مرگ و میر کم و پایین درEpizootic haemorrhagic disease)
ü التهاب پستان گاوی(Bovine mammallitis)
ü اکتیمای واگیر
ü تب نزله ای بد خیم (Malignant catarrhal fever)
تشخیص آزمایشگاهی :
ü نمونه آزمایشگاهی:
- 1 گرم از بافت تاول های پاره نشده یا تازه پاره شده.
- نمونه اپیتلیال بایستی در ph بین 2/7 تا 6/7 و در مجاورت یخ با آزمایشگاه ارسال گردد.
- نمونه ما یع حلقی دهانی بوسیله سوآپ نمونه گیری (probang) دقیق اخذ شده و در یخچال و یا فریزر نگهداری شود.
روش کار :
الف-جدا سازی عامل بیماری: مشخص شدن آنتی ژن ویروس تب برفکی یا نوکلئیک اسید آن برای مثبت اعلام شدن نمونه کافی است.
تشخیص آزمایشگاهی و جداسازی سروتیپ ویروس:
· جداسازی ویروس تب برفکی بوسیله آزمایش الیزا و جهت تعیین سروتیپ ترجیحأ آزمایش CFT
· در موارد نمونه های عفونی CFT حساسیت و ویژگی کمتری از الیزا دارد
· جداسازی ویروس :
ü سلول های پایه ای تیروئید گاو(گوساله) ، سلول های کلیه بره یا گوساله
ü در اثرکامل شدن تخریب سلولی ، از کشت مایع در آزمایش های CFT ، ELISA و PCR استفاده می شود
· RT-PCR : جهت تشخیص اسید نوکلئیک عامل بیماری به روش RT-PCRکه سریع بوده و حساسیت بالایی دارد استفاده می شود. از نمونه های اپیتلیوم ، شیر ،سرم در این آزمایشات استفاده می شود که شامل:
1-Agarose gel-based RT-PCR
2-Real-time RT-PCR
· آزمایش از ضایعات (نمونه های گرفته شده از ضایعه) توسط میکروسکوپ الکترونیکی
ب- تست های سرولوژیکی :
I. تست هایی که بوسیله OIE به دنیا توصیه شده
Virus neutrallidation test
ELISA-solid phase
II. تست انتخابی توسط OIE :
تست ثبوت عناصر مکمل یا CFT(Complement fixation test)
پیشگیری و کنترل :
v موارد مهم بهداشتی در پیشگیری از بیماری شامل :
ü کنترل مرزها از نظر نقل و انتقال دام
ü رعایت مدت زمان قرنطینه
ü کشتار حیوانات آلوده و یا بهبود یافته و حتی حیوانات حساس به بیماری در معرض خطر
ü تمیز کردن و ضد عفونی کردن کلیه لوازم و مواد آلوده به ویروس مانند لوازم و ابزارها ، ماشین ها و لباس ها
ü معدوم کردن لاشه ، بستر و محصولات حیوانات مبتلا ، در منطقه آلوده
v پیشگیری پزشکی :
ü واکسن غیر فعال ، واکسن غیر فعال تب برفکی دارای یک یا چند سوش، واکسن های تب برفکی از نظر قدرت ایمنی به دو دسته به دو دسته تقسیم می شود " واکسن استاندارد" و "واکسن با قدرت بالا"
A. واکسن استاندارد (واکسن تجاری) که فرمول آن عبارت است از آنتی ژن به مقدار کافی و سایر افزودنی ها برای تولید واکسنی که کمترین قدرت آن از 3PD50 (50 درصد دوز محافظت کننده):
o با دو تزریق به فاصله 1 ماه تولید 6 ماه ایمنی می نماید
o جهت تولید واکسن از سوش در گردش منطقه استفاده و پس از ساخت به دام تزریق می گردد
o واکسن های چند تایی یا پلی والان که کلیه سوش های ویروس در گردش منطقه را پوشش می دهد
B. واکسن با قدرت بالا: Higher potency vaccines)) یا واکسن های اضطراری :
o ترکیب آنها با تعداد آنتی ژن کافی و مواد افزودنی که پایین ترین قدرت آنها به میزان 6PD50 (50 درصد دوز محافظت کننده)
o برای جمعیت هایی که از نظر بیماری مشخص نمی باشند و برای اولین بار واکسینه می گردند ازواکسیناسیون با واکسن های با قدرت بالا توصیه می گردد
ü واکسن های زنده تخفیف حدت یافته :
این نوع از واکسن های تب برفکی بدلیل برگشت سوش های درگیر مورد قبول نیستند و از طرفی و در دنیا جهت جداسازی حیوانات آلوده پس از واکسیناسیون از آنها استفاده می شود.
منبع :OIE
Leave a Comments