• 1396/09/09 - 12:00
  • تعداد بازدید: 143
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه

تب برفکی دام و دامدار را زمین گیر می کند/فرهنگ‌سازی و واکسیناسیون تنها راه نجات

کارشناس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی اداره کل دامپزشکی استان مرکزی گفت: تب برفکی بیماری مسری بین انسان و دام نیست ولی علاوه بر اینکه دام را بسیار ناتوان می کند، خسارت های بسیاری را نیز به اقتصاد دامداری وارد می کند.

به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان مرکزی و به نقل از خبرگزاری ایسنا، دکتر حبیب اسحقی درخصوص اجرای فاز دوم واکسیناسیون سراسری تب برفکی در دام سنگین سال 96 اظهار کرد: فاز اول این واکسیناسیون خردادماه سال جاری اجرا شد و فاز دوم در مهرماه به محله اجرا رسید.


کارشناس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی اداره کل دامپزشکی استان مرکزی مدت اجرای طرح را 30 روز کاری از 10 مهرماه عنوان کرد و گفت: این طرح به صورت کاملا رایگان اجرایی شده است.


اسحقی با بیان اینکه واکسن استفاده شده در این طرح واکسن روغنی خارجی است و دولت آنرا رایگان اعلام کرده افزود: این واکسن وارداتی است و پیش بینی های لازم برای اجرای طرح در شهرستان ها لحاظ شد و شهرستان ها در قالب عقد قرارداد از توان بخش خصوصی در کنار امکانات دولتی برای اجرای این طرح بهره گرفتند.


وی اظهار کرد: جمعیت هدف این طرح دام سنگین  استان بود و در خصوص اجرای این طرح به اتحادیه های تعاونی دامداران، مدیریت عشایری استان، واحدهای دامداری صنعتی، مجتمع های صنعتی تولید شیر و گوشت، فرمانداری ها و سازمان های تابعه اطلاع رسانی شد. 


اسحقی افزود: در اجرای این طرح جمعیت دام سنگین استان مرکزی در واحدهای پرتراکم در اولویت بودند. در هر شهرستانی واحدهای پرتراکم تعریف شده‌اند و برای مثال در شهرستان اراک، شهر داود آباد با برخورداری از نزدیک به 20 هزار راس دام سنگین در دامداری های خود یکی از نقاط پرتراکم محسوب می شود.


وی با بیان اینکه در فراهان، مجتمع تلخاب و در ساوه مجتمع آوه از نقاط پرتراکم این شهرستان ها هستند اظهار کرد: تمام گوساله های بالای دو ماه در این طرح واکسینه شدند و واکسن یادآور 21 روز بعد نیز تزریق می شود و در این مدت باید حمل و نقل دام به حداقل برسد تا تمامی جمعیت دامی واکسینه شود و ایمنی در بدن دام ایجاد شود، سپس می‌توان نسبت به انتقال دام اقدام کرد.


اسحقی با بیان اینکه در تمامی 12 شهرستان استان حداقل دو اکیپ دولتی واکسیناسیون فعال است و از دو تا 10 اکیپ خصوصی نیز با توجه به وسعت شهرستان با دامپزشکی همکاری کرده اند افزود: هیچگاه نمی‌توان در زمان اجرای یک طرح واکسیناسیون تمام جمعیت دامی را واکسینه کرد، چراکه  برخی دام ها منتقل می شوند یا برخی دامداران همکاری نمی کنند، بر این اساس عموما موفقیت طرح ها شامل پوشش 50 درصدی دام هاست ولی سعی می کنیم در واحدهای پرتردد و پرتراکم واکسیناسیون کامل انجام شود چراکه تردد در چنین واحدهایی بالا و بسیار تاثیرگذار است.


وی راهکار بالا بردن درصد پوشش طرح های واکسیناسیون جمعیت دامی را فرهنگ سازی در میان دامداران دانست و اظهار کرد: بیشتر دامداری های استان سنتی هستند و ابزار لازم را برای انجام واکسیناسیون دام سنگین در اختیار ندارند.


کارشناس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی اداره کل دامپزشکی استان مرکزی توضیح داد: این طرح به شکل تزریق عضلانی واکسن اجرا می شود، ولی برخی از دامداری های سنتی ما امکان لازم برای مهار و مقید کردن دام سنگین جهت تزریق واکسن را در اختیار ندارند و در بسیاری دامداری های روستایی که فاقد جایگاه مایه کوبی هستند تزریق واکسن برای فرد مسئول خطرات زیادی را به دنبال دارد.


وی با بیان اینکه از طرفی همکاری مطلوبی از سوی دامداران مشاهده نمی شود و قانون نیز آنان را مجبور به انجام اینکار و همکاری با دامپزشکی در این خصوص نکرده است، افزود: از طرفی مشکلات اقتصادی که دامداران با آن مواجه هستند را نیز باید درک کرد. ما سعی می کنیم حداکثر توان خود را برای خدمات رسانی بکار ببندیم و درصد بالایی از دامها را تحت پوشش قرار دهیم.


اسحقی لازمه افزایش سطح پوشش واکسیناسیون را فرهنگ سازی در این خصوص دانست و گفت: از طرفی نیاز به اعتبار بیشتر برای افزایش مدت زمان اجرای طرح داریم. در حال حاضر تا جایی که متقاضی و همکاری لازم وجود داشته باشد، واکسیناسیون ادامه خواهد داشت.


وی با بیان اینکه سیستم دولتی هزینه ای بابت واکسیناسیون این طرح از دامدار دریافت نمی کند افزود: بخش خصوصی همکار در اجرای طرح نیز واکسن را به صورت رایگان دریافت می کند و تزریق را نیز به صورت رایگان انجام می دهد. پس از پایان کار آمار تزریق انجام شده توسط بخش خصوصی به دامپزشکی ارائه می‌شود. پس از بررسی آمار ارسالی در صورت تایید تعداد و بررسی صحت و سقم گزارش، هزینه واکسیناسیون به بخش خصوصی پرداخت می شود که این هزینه برای هر راس دم در واحدهای پر تراکم و کم تراکم متفاوت است.


کارشناس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی اداره کل دامپزشکی استان مرکزی تصریح کرد: بخش خصوصی به ازای واکسینه کردن هر راس دام  1000 تا 1500 تومان دریافت می کند.


وی در ادامه در خصوص میزان خسارت تب برفکی در سال گذشته اظهار کرد: خوشبختانه در سال گذشته خسارت تب برفکی بروز نکرد چرا که در نیمه دوم سال 94 به جهت ورود سویه جدید تب برفکی بلافاصله واکسن مورد نیاز ساخته و تزریق شد.


اسحقی با اشاره به اینکه ویروس تب برفکی دارای 7 تیپ و بیش از 80 تحت تیپ است گفت: تب برفکی یک بیماری ویروسی است. این ویروس می تواند از طریق باد تا چندین کیلومتر از کانون بیماری پخش شود و در روستاها و شهرها و دامداری های اطراف ایجاد بیماری کند.


وی با بیان اینکه بروز این بیماری از نظر اقتصادی بسیار خسارت زاست، افزود: تب برفکی می تواند به اشکال مختلف خود را نشان دهد. این بیماری بر روی مخاط بدن دام مبتلا تاثیر زیادی دارد. پوست لثه و زبان کنده شده و فاصله بین سم ها تاول می زند. در این شرایط دام قدرت نشخوار و راه رفتن و غذا خوردن را از دست داده و نحیف می شود و همچنین بدلیل ایجاد تب و کم اشتهایی می تواند باعث سقط جنین در دامهای آبستن شود.


به گفته اسحقی، پس از بهبودی از بیماری بازگشت دام به حالت نرمال اولیه ممکن است بیش از دو ماه طول بکشد و در تمامی دوران ابتلا و پس از آن خسارت های زیادی از نظر هزینه درمان و کاهش شیر و گوشت به دامدار تحمیل می شود.


کارشناس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی اداره کل دامپزشکی استان مرکزی طولانی بودن زمان درمان و هزینه بر بودن آن و همچنین فرصت زیادی که دامدار در حوزه بازدهی اقتصادی از دست می دهد را از مشکلات بزرگ دامداران در صورت مواجه شدن با این بیماری عنوان کرد.


اسحق گفت: پیش بینی میشود در این طرح بیش از یکصد هزار راس دام سنگین ( گاو و گوساله) در روستاها و دامداری های استان تحت واکسیناسیون تب برفکی قرار گیرد و ضمناً واکسیناسیون دام سبک استان بلافاصله پس از اتمام طرح تب برفکی دام سنگین اجرا خواهد شد و نسبت به ایمن سازی دامهای سبک ( گوسفند، بز، بره و بزغاله) علیه بیماری تب برفکی  اقدامات لازم صورت خواهد گرفت.


وی در پایان خاطر نشان کرد: استان مرکزی دارای 300 هزار راس دام سنگین و بیش از یک میلیون و 800 هزار راس دام سبک می باشد و از جمله استانهای دارای واحدهای پروار بندی با ظرفیت بالا می باشد.

  • گروه خبری:
  • کد خبر : 195639
کلمات کلیدی

نظرات

Comments Counts : 0

Leave a Comments

لینک کوتاه