توصیههای بهداشتی برای پیشگیری از بیماریهای دامی در ماههای سرد سال
دامداران روستایی و عشایر در ماههای سرد سال بهمنظور تأمین سلامت دامها و پیشگیری از بیماریها ضروری است نکات بهداشتی زیر را در دامداری رعایت کنند:
1- تجهیزات حرارتی لازم برای بالا بردن درجه حرارت بدن دامها در محل نگهداری آنها تأمین شود.
2- با توجه به احتمال یخزدگی آب، ضروری است آب آشامیدنی مورد نیاز روزانه دامها تأمین شود.
3- در صورت استفاده از وسایل گرمازا در محل نگهداری دامها باید گازهای حاصل از احتراق وسایل گرمایشی به خارج از سالن هدایت شود.
۴- در ساعات گرمتر روز، دامها از جایگاه خارج شوند و برای مدتی درها باز بمانند تا گازهای موجود خارج، و هوای تازه وارد شود.
۵- در فصل سرما از داروهای ضد انگلهای ریوی برای دامها استفاده شود.
۶- حفظ گرمای لازم در محیط برای تأمین دمای بدن دامهای تازه به دنیا آمده ضروری است.
۷- علائم شروع سرمازدگی شامل سردی شدید تا یخزدگی انتهای گوشها، بیحالی، خمودگی و کاهش سرعت تنفس است؛ در صورت مشاهده شروع این علائم باید فوری نسبت به تنظیم دمای محل نگهداری دام اقدام شود.
۸- لازم است دامهایی که هرگونه علائم بیماری مانند سرفه، عطسه، آبریزش و تورم سرو صورت را دارند جدا و در محل دیگری نگهداری شوند.
۹- در فصل سرد، تغذیة دامها با علوفه پر انرژی دارای قند، تفاله چغندر، تفاله مرکبات و ملاس مفید است و به دنبال آن میتوان از کنسانتره با غلاتی مانند جو استفاده کرد.
۱۰- آب و هوای سرد مانع رشد دامهای تازه متولد میشود؛ در چنین شرایطی باید جیره پرانرژی برای دامها تهیه شود.
۱۱- در فصل سرد استفاده از بستر مناسب در جایگاه نگهداری دامها و تعویض به موقع آن از اهمیت بیشتری برخوردار است.
۱۲- برهها و گوسالههای تازه متولد در این فصل باید بلافاصله خشک و با شیر گرم تغذیه شوند.
ویرایش: پرتال آموزش و ترویج سازمان دامپزشکی کشور
منبع: پرتال اداره کل دامپزشکی استان کرمان به نقل از شبکه دامپزشکی شهرستان گنبکی
Leave a Comments