• 1397/02/08 - 12:00
  • تعداد بازدید: 309
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه

نگاهی بر مفهوم روز جهانی دامپزشكی /دکتر ماکنعلی معاونت بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور

بر اساس تصمیم سازمان جهانی بهداشت دام و جامعه جهانی دامپزشکی 28 آوریل به عنوان روز جهانی دامپزشکی نام گذاری شده است و امروز، روز جهانی دامپزشکی با شعار نقش دامپزشکی در توسعه پایدار برای بهبود معیشت، سلامت و امنیت مواد غذایی نامیده شده است.

بر اساس تصمیم سازمان جهانی بهداشت دام و جامعه جهانی دامپزشکی 28 آوریل به عنوان روز جهانی دامپزشکی نام گذاری شده است و امروز، روز جهانی دامپزشکی با شعار " نقش دامپزشکی در توسعه پایدار برای بهبود معیشت، سلامت و امنیت مواد غذایی" نامیده شده است.

لذا بر خود دانستم تااین روز مهم را به تمامی کسانی که در عرصه سخت و پر مشقت بهداشت دام، سلامت مواد غذایی و توسعه پایدار کشور تلاش می کنند به خصوص به همکاران گمنام که در مناطق محروم و مرزی و با حداقل معاش اما آبرومندانه برای توسعه و بهبود معیشت، سلامت و امنیت مواد غذایی مردم و کشور تلاش می کنندتبریک بگویم.میخواهم در رابطه با این روز مهم مطلبی را بنویسم تا شاید با انتشار آن به ارتقاء کیفی همکاران دامپزشکی کشور کمکی ولو بسیار جزیی شود.

در کشور ما جامعه دامپزشکان ایران که نمایندگی صنفی دامپزشکان را بایستی از جمله وظایف خود بداند، امید می رود که امروز خلاصه ای از عملکرد خود را منتشر کند تا منجر به افزایش کارایی دامپزشکی کشور از یك طرف شده و از طرف دیگر در بهبود معیشت صنف خود بطور مستقیم و غیر مستقیم نقش ایفا میکند.

امروزه بر کسی پوشیده نیست که بدون مشارکت بخش خصوص و بدون حضور کلیه ذینفعان مرتبط با دامپزشکی امکان غلبه بر کارهای بسیار مهم و بعضا زمین مانده در دامپزشکی امکانپذیر نیست. همه باید بدانیم که در کشوری زندگی می کنیم که از نظر تنوع اقلیم و اکوسیستم جزء پنج کشور اول دنیا هستیم، همه باید باور داشته باشیم  که جزء معدود کشورهای دنیا می باشیم که دارای جمعیت دام گوسفند و بز به صورت عشایری می باشیم، همه باید باور کنیم که جزء ده کشور برتر دنیا از لحاظ تعداد طیور دنیا می باشیم، همه باید باور کنیم در همسایگی کشورهایی قرار داریم که دارای ساختار دامپزشکی خاص و دارای مرزهای خشن و تقریبا از دیدگاه بهداشتی غیر قابل کنترل هستیم، همه باید باور کنیم که در خیلی از زمینه ها نیاز به تلاش و کار فراوان داریم، همه باید باور کنیم که مشکلات فقط با دست خودمان قابل حل است. همه باید بدانیم واگرایی نمی تواند نتیجه مطلوب داشته باشد، همه باید بدانیم که بردارهای ما دامپزشکان بسیار قوی و پر اثر است، اما باید مسیرشان را موازی و همراه کنیم همه باید بدانیم با بیانیه پراکنی که باعث هدر رفت انرژی همه می شود نمی توان مشکلات دامپزشکی و مردم را حل کرد. همه باید بدانیم که به تعهدات خودمان پایبند باشیم، همه باید بدانیم که نباید مانع توسعه کشاورزی کشور بشویم، تعهدات سازمان دامپزشکی کشور تعهداتی مشخص بر مبنای مقررات بین المللی و تعهدات جامعه دامپزشکان ایران صنفی و کاملا مشخص است .

از آنجایی كه شعار امسال روز جهانی دامپزشکی، " نقش دامپزشکی در توسعه پایدار برای بهبود معیشت، سلامت و امنیت مواد غذایی" تعیین شده است، بد نیست به مفاهیم کلمات بسیار مهم این شعار و سپس گذری کوتاه به سازمان جهانی بهداشت دام جامعه جهانی دامپزشکی بیندازیم .

توسعه پایدار در حقیقت ایجاد تعادل میان توسعه و محیط زیست است

در سال 1980 میلادی برای نخستین بار نام توسعه پایدار در گزارش سازمان جهانی حفاظت از منابع طبیعی آورده شد . این سازمان در گزارش خود با ذکر استراتژی حفظ منابع طبیعی، این واژه را برای توصیف وضعیتی به کار برد که توسعه نه تنها برای طبیعت مضر نیست، بلکه به یاری آن هم می‌آید.

پایداری می‌تواند چهار جنبه داشته باشد:

_1
پایداری منابع طبیعی

_2 
پایداری سیاسی

_3پایداری اجتماعی

_4 
پایداری اقتصادی

در حقیقت توسعه پایدار تنها بر جنبه زیست محیطی اتفاق تمرکز ندارد، بلکه به جنبه‌های اجتماعی و اقتصادی آن هم توجه می‌کند. توسعه پایدار محل تلاقی جامعه، اقتصاد و محیط زیست است.

یکی از مهمترین رویدادهای بین‌المللی در زمینه توسعه پایدار، نشست جهانی توسعه پایدار است. در این نشست توافق‌هایی در زمینه توسعه پایدار میان شرکت‌کنندگان به عمل آمد. کاهش تعداد افرادی که دسترسی به آب ندارد تا سال 2015 میلادی به نصف برسد، به حداقل رساندن مواد شیمیایی که بر سلامتی انسان و طبیعت اثرات مخرب می‌گذارند تا سال 2020 میلادی، نصف کردن سرعت کاهش ذخیره‌های دریایی و رساندن منابع دریایی به سطحی پایدار تا سال 2015 میلادی، کاهش روند از بین رفتن تنوع طبیعی تا سال 2010 میلادی، افزایش پایداری در استفاده از انرژی‌های تجدیدشونده و برنامه‌ریزی برای تدوین برنامه‌ای 10 ساله در مورد توسعه پایدار از اصلی‌ترین توافقات این نشست بود.

*
جامعه بین المللی دامپزشكی

در این بین در سال 1863 میلادی یعنی حدود 150 سال پیش بزرگ مردی بنام پروفسور جان گامگی استاد دانشکده دامپزشکی ادینبورگ متخصصان دامپزشکی از سراسر اروپا را دعوت کرد تا به بحث و گفتگو دررابطه با بیماری های واگیردار دامی و نحوه و راهکارهای کنترل و پیشگیری ا
ز آنها به گفتگو بپردازند. این نشست در شهر هامبورگ  کشور آلمان برگزار و منجر به پیدایش جامعه جهانی دامپزشکی شد و این اولین کنگره بین المللی دامپزشکی بود که بعدا به عنوان کنگره جهانی دامپزشکی شناخته شد.

43
سال بعد  در سال 1906 میلادی در هشتمین کنگره جهانی دامپزشکی که در شهر بوداپست کشور مجارستان برگزار شد  به این نتیجه رسیدند که ضرورت دارد یک پیوند سازمانی بوجود بیاید و برای رسیدن به این هدف یک کمیته دائمی تشکیل شد.

در سال 1953، در پانزدهمین کنگره جامعه جهانی دامپزشکی که در شهر استکهلم کشور سوئد برگزار شد ، اعضاء تصمیم گرفتند که یک سازمان بین المللی ایجاد کنند. کمیته دائمی جامعه بین المللی دامپزشکی برای تدوین اساسنامه جامعه دامپزشکی جهانی تلاش کردند . این اساسنامه در شانزدهمین کنگره که در سال 1959 میلادی در شهر مادرید کشوراسپانیا برگزار شد، به تصویب رسید و بدین گونه جامعه بین المللی دامپزشکی تاسیس شد. امروزه این جامعه با سایر سازمان های بین المللی، از جمله سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، سازمان جهانی بهداشت دام (OIE) و سازمان جهانی بهداشت (WHO) همکاری می کند. تلاش های این مجموعه بر بهداشت و رفاه حیوانات، بهداشت عمومی و محیط زیست تمرکز دارد.

 *
سازمان جهانی بهداشت دام

در سال 1920 میلادی بیماری طاعون گاوی در بلژیک به طور غیر منتظره اتفاق افتاد. این رخداد به دلیل حمل گاو کوهان دار( زبو) که از هندوستان به مقصد برزیل و از طریق بندر آنتورپ عبور می کرد صورت پذیرفت. در سال 1924 میلادی متعاقب رخداد طاعون گاوی مذاکرات بسیار فشرده ایی از طریق مجاری دیپلماتیک بین دولت ها آغاز گردید که نهایتا تعداد 28 کشور در 25 ژانویه سال 1924 میلادی "توافقنامه بین المللی" را نهایی کردند و دفتر بین المللی بیماری های واگیر دار حیوانی  را پایه گذاری نمودند که توسط دبیر کل  لیگ ملل ابلاغ گردید.

اولین کنفرانس این دفتر تاریخ در 30 ژانویه 1928 در شهر ژنو کشور سوییس برگزار شدکه در این نشست فقط هشت کارشناس حضور داشتند. این کارشناسان ، در این نشست چارچوبی را تحت عنوان پلیس بین المللی بهداشتی را بوجود آوردند. این کنفرانس تصمیم گرفت که " تنها اسناد بهداشتی دامپزشکی صادره توسط دامپزشکی دولتی می توانند به عنوان تضمین کننده سلامت کالاهای صادراتی و وارداتی باشند و تجارت بدون این اسناد بهداشت دامپزشکی را ممنوع کردند "

در سال 1945 میلادی سازمان ملل متحد جایگزین لیگ ملل شد.

سازمان ملل دو سازمان تخصصی را تاسیس کرد:

1.
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در سال 1946

2.
سازمان جهانی بهداشت (WHO) در سال 1948

اهداف این دو سازمان تابع سازمان ملل متحد  تا حدی پوشش دهنده فعالیت های سازمان جهانی بهداشت دام بود که وجود این دو سازمان، فعالیت های سازمان جهانی بهداشت دام را به شدت زیر سئوال برد و در سال های 1946 و 1951 میلادی تلاش شد تا سازمان جهانی بهداشت دام را در درون سازمان های مزبور ادغام کنند  اما به دلیل استدلال های علمی و منطقی، سازمان ملل پذیرفت که سازمان جهانی بهداشت دام به طور مستقل بعنوان یک سازمان بین دولتی به فعالیت های خود ادامه دهد و در سال 1952 میلادی  بین سازمان جهانی بهداشت دام و سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، موافقت نامه ای رسمی امضا و منتشر گردید.

در حال حاضر سازمان جهانی بهداشت دام دارای 181 کشور عضو می باشد و وظیفه سیاستگذاری برنامه های کنترل، پیشگیری و ریشه کنی  بیماری های حیوانی، بیماری های مشترک بین انسان و حیوان و سلامت غذای با منشاء حیوانی را برعهده دارد و تنها مرجع بین المللی برای سیاست گذاری در امر تجارت کالاهای مرتبط با دامپزشکی برای سازمان جهانی تجارت به شمار میرود.


 




  • گروه خبری: اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 75176
کلمات کلیدی

نظرات

Comments Counts : 0

Leave a Comments

لینک کوتاه