• 1399/06/15 - 09:54
  • تعداد بازدید: 1043
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
مدیر کل دامپزشکی استان کرمان:

هاری، بیماری خطرناکی که جان می‌گیرد

مدیر کل دامپزشکی استان کرمان گفت: هاری یکی از بیماری‌های عفونی، خطرناک، شدیدا کشنده و مشترک بین انسان و حیوان است که باید به آن توجه شود.

به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان کرمان، دکتر حسین رشیدی مدیر کل دامپزشکی استان کرمان، گفت: هاری یکی از بیماری‌های عفونی، خطرناک، شدیدا کشنده و مشترک بین انسان و حیوان است که ویروس عامل بیماری سیستم اعصاب مرکزی یعنی مغز و نخاع را درگیر می‌کند، این بیماری در بسیاری از کشور‌های جهان به شکل بومی وجود دارد و در ایران به عنوان یکی از مشکلات مهم بهداشت عمومی و بهداشت دام به شمار می‌رود؛ بیشتر حیوانات خونگرم نسبت به این بیماری حساس بوده و در کشور ایران ناقلین اصلی بیماری گوشتخواران وحشی از جمله سگ، روباه، شغال، گرگ و... هستند.

او افزود: انتقال بیماری از راه گازگرفتن حیوانات مبتلا و وارد شدن بزاق آلوده حیوان هار به ناحیه زخم، به انسان و حیوان انجام می‌گیرد و گربه‌های آلوده می‌توانند از طریق پنجه آلوده به بزاق و با پنجه کشیدن بیماری را منتقل کنند و بزاق مبتلایان منبع سرشاری از ویروس هاری است.

رشیدی با اشاره به نشانه‌های این بیماری گفت: در حیوانات معمولا بیماری به شکل خشمگین بروز می‌کند که در این فرم، حیوان رفتار تهاجمی دارد و به افراد و اشیا و سایر حیوانات حمله می‌کند، فرم کمتر معمول بیماری به شکل فلجی پیش رونده قسمت‌های مختلف بدن حیوان بروز می‌کند و در انسان علائم اولیه، علائم عمومی است و با پیشرفت بیماری ریزش بزاق، اشکال در بلع، بی قراری و تحریک پذیری، فلجی پیش رونده و ... اتفاق می‌افتد.

او تصریح کرد: در صورت شروع علائم، بیماری منجر به مرگ می‌شود به همین دلیل افرادی که در معرض خطر هاری هستند باید واکسینه شوند و شستن زخم‌ها با آب و صابون بلافاصله پس از تماس با حیوان مشکوک به هاری در پیشگیری از بیماری بسیار موثر است و همچنین مراجعه به مراکز بهداشت برای دریافت مشاوره و درمان پیشگیری بعد از هرگونه گزش حیوانات، ضروری است.

مدیر کل دامپزشکی استان کرمان گفت: اهمیت بیماری به دلایل زیراست:
۱. میزان کشندگی بالا (صد درصد) به طوری که پس از ظهور علائم بالینی چه در انسان و چه در حیوان هیچگونه درمانی موثر نبوده و بیمار محکوم به مرگ خواهد بود.
۲. افزایش روند حیوان گزیدگی انسانی که سالانه مبالغ زیادی صرف خرید سرم و واکسن ضد هاری برای درمان پیشگیری مجروحین می‌شود.
۳. خسارت اقتصادی که به علت تلفات دام‌های اهلی مبتلا ایجاد می‌کند.

او افزود: با توجه به روند رو به افزایش حیوان گزیدگی و مبتلایان هاری در حیوان و انسان، ضروری است برنامه‌های کارا و عملی برای کنترل بیماری شامل: واکسیناسیون سگ‌های نگهبان و خانگی، کنترل جمعیت سگ‌های ولگرد و روش‌های مناسب برای کنترل و واکسیناسیون وحوش حساس به بیماری با هماهنگی بین بخشی مورد توجه جدی قرار گیرد، به وسیله سازمان دامپزشکی کشور همه ساله پوشش واکسیناسیون خوبی در خصوص سگ‌های صاحب دار انجام می‌شود؛ ولی متاسفانه مخاطرات ناشی از جمعیت رو به افزایش سگ‌های بدون صاحب و ولگرد؛ به علت جدی نبودن و نداشتن کارایی برنامه‌های کنترلی، روز به روز در حال افزایش است.

رشیدی بیان داشت: همچنین در حال حاضر راه عملی برای واکسیناسیون و کنترل بیماری در حیات وحش که سازمان حفاظت از محیط زیست، متولی آن است وجود ندارد و کنترل جمعیت حیوانات ولگرد و بدون صاحب از جمله اقدامات مهم و اساسی برای پیشگیری از بیماری هاری است که متولی این کار در شهر‌ها شهرداری‌ها و در بخش‌ها و روستا‌ها بخشداری‌ها و دهیاری‌ها هستند؛ البته در حال حاضر سازمان‌های مردم نهاد در قالب انجمن‌های حمایت از حیوانات با انعقاد قرارداد‌هایی با شهرداری‌ها در این زمینه فعالیت‌هایی را شروع کرده اند که بر پایه زنده گیری، عقیم سازی و نگهداری این حیوانات با مراقبت‌های بهداشتی در پناهگاه‌ها است که البته تاکنون نتایج عملی قابل توجهی نداشته است.

  • گروه خبری: اخبار استان
  • کد خبر : 255325
کلمات کلیدی

نظرات

Comments Counts : 0

Leave a Comments

لینک کوتاه