نشانههای سلامت، و توصیههای بهداشتی در خصوص خرید و مصرف فرآوردههای خام دامی
گوشت مرغ
- باید دارای رنگ سفید مایل به صورتی، قوام طبیعی و عاری از هر گونه بوی نامطبوع باشد.
- در کشتارگاههای صنعتی طیور تحت نظارت دامپزشکی کشتار و بازرسی شده باشد.
- در کیسههای نایلونی سالم و دارای تاریخ تولید و انقضا بسته بندی شده باشد.
- مرغ منجمد آماده برای پخت باید فاقد هر گونه آثار سوختگی ناشی از انجماد (لکههای قهوهای) و آلودگی قارچی(لکههای سبز) باشد.
* خارج کردن مرغ از بسته بندی و عرضه آن بدون بسته بندی ونیز به شکل قطعه بندی در مراکز عرضه ممنوع است.
* با توجه به مخاطرات بهداشتی، لازم است از خرید مرغ زنده و یا گوشت مرغ فاقد بسته بندی مورد تأئید دامپزشکی، خودداری شود.
* عمر ماندگاری مرغ تازه در دمای ۰ تا ۴ درجه سانتیگراد یخچال به مدت ۳ روز و بهصورت منجمد در دمای ۱۸- درجه سانتیگراد فریزر به مدت ۱ سال است.
* تبدیل مرغ از حالت انجماد به تازه در فروشگاهها و فروش آن بهعنوان مرغ گرم ممنوع است.
گوشت قرمز
- گوشت قرمز تازه باید دارای رنگ، قوام و رطوبت طبیعی و عاری از هر گونه خونمردگی، تغییر رنگ و چروکیدگی باشد.
- گوشتهای منجمد وارداتی مجاز باید در لفافهای سالم نایلونی و با برچسب نظارت دامپزشکی، مهر ذبح شرعی و مشخصات شرکت سفارش دهنده به همراه تاریخ تولید و انقضا باشد.
* عمر ماندگاری گوشت گوسفندی تازه در دمای یخچال ۳ روز و بهصورت منجمد در دمای فریزر ۹ ماه است.
* عمر ماندگاری گوشت گاو و گوساله تازه در دمای یخچال ۵ روز و بهصورت منجمد در دمای فریزر ۱ سال است.
* به دلیل آلودگیهای محیطی موجود و امکان ابتلا به بیماریهای قابل انتقال از دام به انسان، لازم است از مصرف گوشتهای دام کشتار شده در خارج از کشتارگاه و فاقد مهر و برچسب(لیبل) دامپزشکی خودداری شود.
ماهی و میگو
- ماهی سالم باید دارای ظاهری درخشنده، شفاف و عاری از مواد لزج باشد.
- چشمهای ماهی تازه درخشان، شفاف، روشن و برجسته باشد.
- آبششها به رنگ صورتی یا قرمز باشند.
- عضلات ماهی در برابر فشار انگشت دست مقاوم باشد.
- میگوی سالم و تازه باید دارای سطح پوست صورتی با رگههای سفید و مرطوب، درخشنده و عاری از هر گونه بوی نامطبوع باشد.
تخم مرغ
- تخم مرغ تازه باید دارای پوسته سالم و بدون شکستگی باشد.
- سفیده تخم مرغ بهصورت ابری، و زرده کروی آن در مرکز تخم مرغ باشد. مخلوط شدن زرده و سفیده از علائم فساد تخم مرغ است.
- پوسته تخم مرغ تازه بعد از پختن به راحتی جدا نمیشود.
- روی تخم مرغها باید تاریخ تولید و انقضا وجود داشته باشد و در مراکز عرضه در یخچال با دمای ۰ تا ۴ درجه سانتیگراد نگهداری شود.
شیر
شیر تازه و سالم باید دارای رنگ سفید صدفی یا خامهای و گاهی متمایل به زرد کم رنگ باشد؛ هر گونه تغییر رنگ به همراه بو و مزه غیر طبیعی نشانه فساد شیر است.
* مصرف شیر، پنیر، خامه، بستنی، سرشیر، کره و … فقط بهصورت پاستوریزه توصیه میشود زیرا بیماریهای مختلف ویروسی و باکتریایی مانند سل، شاربن، تب مالت، تب کیو و … و همچنین باقیماندههای آنتی بیوتیک و سموم قارچی موجود در علوفه و خوراک دام قادرند از طریق شیر خام و فرآوردههای تهیه شده از آن به انسان منتقل شوند و بیماری، مسمومیت، اختلالات و مشکلات متعددی را ایجاد کنند.
* فرآوردههای خام دامی تازه و منجمد بستهبندی شده باید دارای کد بهداشتی کارگاه به همراه تاریخ تولید و انقضا باشند.
* فرآوردههای خام مورد نیاز از مراکز معتبر و مورد تأئید دامپزشکی تهیه شود.
* به هیچ وجه از افراد دوره گرد، دست فروش و خودروهای سیار که در سطح شهر اقدام به عرضه فرآوردههای خام دامی میکنند خرید نشود.
تنظیم و ویرایش: پرتال آموزش و ترویج سازمان دامپزشکی کشور
منبع: پرتال اداره کل دامپزشکی استان کرمان
Leave a Comments