• 1395/09/02 - 12:00
  • تعداد بازدید: 329
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

هشدار دامپزشکی خراسان شمالی به دامداران و مرغداران همزمان با موج سرما

با توجه به کاهش محسوس دما در کشور و ورود موج سرمای پاییزه به خراسان شمالی که با برف و یخبندان همراه است، معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خطاب به پرورش دهندگان دام، طیور و آبزیان توصیه ‌های فنی و بهداشتی ویژه ای ارائه کرد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی، دکتر حمید رمضانی روز سه شنبه به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به افت شدید دمای هوا‌، دامداران و مرغداران باید اقدام های پیشگیرانه ‌ای برای جلوگیری از بروز زیان ‌های احتمالی و حفظ سرمایه دامی خود داشته باشند.

وی تصریح کرد: با فرارسیدن فصل بارندگی و سرما و مرطوب شدن بستر نگهداری دام‌ ها، برخی بیماری‌ ها مانند پنومونی (ذات الریه)، گندیدگی سم‌ و تب برفکی شیوع پیدا می ‌کند؛ هم چنین انگل ‌های گوارشی و ریوی دام ها در شرایط سرما و یخبندان فعالیت بیشتری دارند و در گله های طیور هم ممکن است بیماری های تنفسی شایع شود که باید با هماهنگی دامپزشک، دارو و واکسن های موردنیاز استفاده شود.

وی از جمله راهکارهای افزایش ایمنی و فراهم‌ کردن شرایط تحمل سرمای شدید در دام و طیور را فراهم کردن پناهگاه مسقف، بادشکن، بستر خشک و عایق و همچنین تأمین آب آشامیدنی با دمای مناسب به دلیل احتمال بروز یخ ‌زدگی برشمرد. خوراندن داروهای ضد ‌انگل به دام ها، خشک کردن گوساله‌ ها و بره‌ ها بلافاصله پس از تولد و خوراندن آغوز و شیر گرم به آن‌ها به میزان 12 تا 15درصد وزن بدن، از دیگر توصیه ‌های این مقام مسئول به بهره برداران است. وی یادآور شد: دام ‌های تازه متولد شده که دمای بدن آن ‌ها کاهش پیدا می ‌کند، قادر به مکیدن شیر نیستند و مستعد بیماری‌ های تنفسی و کم ‌آبی خواهند بود.

وی با افزودن این که در شرایط سرما و یخبندان‌، نیاز به کسب انرژی در موجودات زنده بیشتر می‌شود، تأکید کرد: در این شرایط، تغذیه نشخوار‌کنندگان با علوفه انرژی زا و دارای قند محلول بالا، تفاله چغندر، تفاله مرکبات و ملاس و متعاقب آن، مصرف کنسانتره یا غلاتی نظیر جو و ذرت توصیه می شود؛ همچنین استفاده از مولتی ‌ویتامین به میزان 3 برابر معمول در یک هفته اول برای دام و استفاده از داروهای ضد انگلی از روز پنج و هفت، بعد از اصلاح مدیریت پناهگاه آب و علوفه، از دیگر اقدامات لازم برای افزایش ایمنی دام در فصل سرماست.

دکتر رمضانی گفت: دام هایی که علائم بالینی مثل سرفه و عطسه دارند، باید از سایر دام ها جدا نگه ‌داشته شوند و آب مصرفی آن ها سرد و یخ زده نباشد. در موارد استفاده از وسایل گرمازا در محل نگهداری دام‌ها هم باید مراقبت کرد که گازهای حاصل از احتراق این وسایل به خارج هدایت شود.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی به مرغداران هم توصیه کرد: دمای آب مصرفی طیور با دمای سالن یکسان باشد و از ورود هوای مستقیم به سالن پرورش طیور جلوگیری شود و هنگام استفاده از وسایل گرمازا، به‌جز هیتر، که باعث مصرف اکسیژن سالن پرورش می‌ شود، قسمتی از فضای سالن برای خروج گازها تعبیه شود. وی اضافه کرد: با توجه به افزایش مصرف دان در این شرایط، لازم است فرمول جیره غذایی به نحوی تنظیم شود که انرژی مورد نیاز تمام گله را تأمین کند.

دکتر رمضانی به آبزی پروران در مناطق سردسیر استان هم گوشزد کرد: برای افزایش ایمنی استخرهای پرورش آبزیان در فصل سرما و جلوگیری از یخ ‌زدگی آن ها، استفاده از مقادیر مجاز نمک خالص بدون ید به میزان پنج در ‌هزار را در دستور کار قرار دهند و تا زمانی که ماهی قادر به دریافت غذا شود، از مواد محرک ایمنی و پروبیوتیک مجاز به ‌منظور افزایش متابولیسم پایه آن ها استفاده شود.

وی تصریح کرد: در مجموع، عموم بهره برداران این بخش اعم از پرورش دهندگان دام، طیور و آبزیان باید برای تأمین و ذخیره سازی خوراک، پیش بینی ذخیره آب، ذخیره سازی سوخت، مرمت و بازسازی جایگاه نگهداری دام و طیور و گرم نگه داشتن محل زایش دام ها تمهیدات لازم را پیش بینی کنند.

به گزارش ایرنا، اداره کل هواشناسی خراسان شمالی با پیش بینی ادامه روند کاهش دما تا پایان هفته، از ورود موج جدید بارشی به استان و بارش برف از بعدازظهر امروز (سه شنبه) در برخی نقاط و کاهش دما به 10 درجه سانتیگراد زیر صفر خبر داده است. در آمار بلندمدت ایستگاه هواشناسی بجنورد، چنین هوای سردی در روزهای آغازین آذرماه کم سابقه است.

خراسان شمالی با دارابودن بیش از 2 میلیون رأس دام سبک و قریب 60 هزار رأس دام سنگین، قطب پرورش گوسفند و بز در شمال شرق کشور محسوب می شود. در این استان هم چنین 93 مزرعه پرورش مرغ گوشتی صنعتی دایر است. آمار جوجه ریزی سال جاری در مرغداری های این استان به حدود 4 میلیون قطعه رسیده است./
  • گروه خبری:
  • کد خبر : 198806
کلمات کلیدی

نظرات

Comments Counts : 0

Leave a Comments

لینک کوتاه